Rust, Ritme en Regelmaat

Dagindeling

inie-mini1.large.jpg

 

Bij gastouderopvang Inie Mini wordt er structureel een vaste dagindeling gehanteerd. Op deze manier hebben de kinderen ritme en regelmaat. De tijden hieronder zijn een richtlijn, soms loopt een dag anders. Baby's hebben hun eigen schema, zoals voedtijden en slaaptijden en zijn niet opgenomen in de vaste dagindeling. 

7.00 - 9.30 uur: De kinderen worden gebracht en kunnen vrij spelen tijdens brengtijden.

9.30 - 10.00 uur:  Het is tijd voor de fruitmaaltijd, we eten vers fruit of een vers fruithapje. Na het fruit drinken we roosvicé of water, ik heb de voorkeur voor water, dit is in afstemming met de ouders. 

10.00 - 11.30 uur:  Nu is er tijd voor een activiteit te doen of voor vrij spel. Dit kan variëren tussen; buiten spelen, wandelen, knutselactiviteit of een spelletje. Het ligt aan verschillende omstandigheden wat we kunnen gaan doen, zoals leeftijden, weersomstandigheden, slaap-en eettijden etc.  

11.30 - 12.30 uur: Het is tijd voor de broodmaaltijd. Alle kinderen eten een boterham met hartig beleg zoals; smeerworst, smeerkaas, kaas of een worstje. Wanneer kinderen een tweede boterham krijgen mogen ze zoet beleg kiezen zoals; vruchtenhagel, pindakaas, jam en stroop. Hoeveelheid boterhammen is in overleg met ouders. Bij de boterham krijgen de kinderen melk/water/thee of eventueel een flesje, dit is bij elk kind verschillend.  

12.30 - 15.00 uur: De kinderen die in de middag nog even gaan slapen, worden omgekleed. Er word wekelijks geoefend met zelfstandig omkleden, zodra een kind daar klaar voor is. Daarna lezen we samen een boekje of kijken een kort filmpje, daarna gaan ze naar bed. Ook hiervoor geldt dat elk kind zijn eigen ritme heeft, de één slaapt een half uur een ander kind 2,5 uur. Voor de kinderen die niet naar bed gaan is er ruimte om lekker te spelen of even een filmpje te kijken, soms alleen, soms met andere kinderen en soms met de gastouder, dit ligt aan de situatie en de mogelijkheden. 

15.o0 - 15.30 uur: Zodra de kindjes wakker zijn eten we een tussendoortje met sap/water/thee. Als tussendoortje eten we een soepstengel, rijstewafel, peperkoekje biscuitje of een cracker, ook dit kan afgestemd worden op de wensen van de ouders. Daarnaast bied ik tijdens de warmere dagen ook rauwkost aan, zoals komkommertjes, tomaatjes, paprika en worteltjes, zodat kinderen wennen aan de smaak van groente. Het kan nog wel eens afwijken wat we eten, bij warm weer eten we bv. een lekker waterijsje.

15.30 – 19.00 uur: Soms kunnen we na het slapen nog even naar het speeltuintje voor. Wanneer het te druk is met groentehapjes, kindjes uit bed halen en ophaaltijden blijven we thuis en kunnen de kinderen vrij spelen. Wanneer er vraag naar is kan het kind hier een groentehap eten. Dit wordt door de ouders in de ochtend meegenomen, de tijd dat ze dit krijgen is in afstemming met de ouders.

Wanneer u het als ouder graag anders ziet kan ik kijken wat er mogelijk is en aanpassen op uw kind.