Zindelijkheidstraining

Er zijn verschillende methodes die u kunt gebruiken bij zindelijkheidstraining. Sommige ouders beginnen hier mee als het kind nog heel jong is, terwijl de ander wacht tot zijn kind het zelf aangeeft. Wat is de beste methode? Ieder kind is anders en u als ouder weet wat het beste is voor uw kind. We kiezen in overleg de beste methode voor uw kind. Het is voor een kind duidelijk wanneer er dezelfde methode voor thuis als bij de opvang wordt gebruikt.

Methodes die gebruikt kunnen worden:
- Op gezette tijden plassen: het kind wordt op gezette tijden op de wc gezet.
- Luier uit: vaak is dit een goede methode als ze al wat vaker op de wc hebben geplast. Het kind voelt goed wanneer hij in zijn broek plast, omdat het warm en nat is. Sommige kinderen hebben dit snel door, terwijl anderen er langer over doen.
- Zelf aangeven: u kunt ook wachten tot uw kind het zelf aangeeft.
- Beloningssysteem: wanneer u werkt met een beloningssysteem (bv. met stickers) dan weet het kind dat het goed is wanneer hij op het potje plast, hij zal dan eerder zijn best doen om een sticker te krijgen. 
- Zien plassen is zelf plassen: de voordelen bij een ouder broertje of zusje of andere kinderen op de opvang is dat ze van elkaar zien dat ze naar de wc gaan. Op deze manier worden ze er langzaamaan bekend mee, zonder dat ze meteen op dat potje moeten gaan zitten.  

Vaak gaat zindelijkheidstraining als vanzelf. Toch loopt u soms tegen problemen aan. Problemen die verder gaan dan een kind wat geen zin heeft om op het potje of de wc te zitten.
Problemen die voor kunnen komen:
- Obstipatie: een kind houdt bewust zijn ontlasting op. Gevolg hiervan is buikpijn en harde pijnlijke ontlasting.
- Plas en poepangst: het kind is bang om op het potje of de wc te gaan zitten.
- Terugval in zindelijkheid: uw kind gaat ineens weer in zijn broek plassen en poepen en geeft niet meer aan dat hij naar de wc moet. Ondanks dat het kind al maanden zindelijk is.
- Broekpoepen: ondanks dat het kind al plas zindelijk is, is hij dit niet voor poepen. Hij voelt het niet aan en poept in zijn broek.

De zindelijkheidstraining bij Inie Mini
In overleg zullen we samen een passende zindelijkheidstraining kiezen voor uw kind. Mijn voorkeur heeft het om kinderen bekend te maken met op het potje plassen, wanneer hij zelf nieuwsgierig wordt en komt kijken wat andere kinderen doen. En daarnaast de vraag te stellen of hij ook een keer op het potje wil plassen, belangrijk hierin is het niet te forceren, dit werkt averechts. Wanneer het kindje op het potje/wc heeft geplast, hem hierin te belonen met stickers. Hij krijgt zijn eigen plaskaart, die blijft bij gastouderopvang Inie Mini. De verdiende stickers mag hij dan op zijn eigen kaart plakken. 
Wanneer een kind nog niet volledig zindelijk is, zal ik hem op gezette tijden meenemen naar het potje of de wc. Dit zal vóór het eten (fruit, broodmaaltijd en tussendoortje) en vóór het slapen zijn. Wanneer een kind al verder is met de training zal hij het steeds vaker zelf aangeven. Pas als hij alle plasjes zelf aangeeft, is hij zindelijk.